Mircea Eliade „Scriitorul şi publicul său”

fragmente

       Sentimentul acesta – că se adresează unui public care îl cunoaşte, care aşteaptă de la el anumite subiecte şi o anumită tehnică – îi controlează invenţia, îi paralizează curajul. Am citit zeci de cărţi româneşti, unele din ele remarcabile, dar am avut tot timpul impresia iritantă că scriitorul şi-a compus opera în prezenţa publicului.

Evident, nu e numaidecât obligatoriu să „scrii pentru tine”. Dar un scriitor care îşi iubeşte meseria şi îşi respectă tehnica – scrie cam întotdeauna cu gândul la un prieten sau la un maestru. Termenii aceştia, de „prieten” şi „maestru”, pot însemna foarte multe lucruri; un prieten propriu-zis, un critic european (care nu va citi niciodată cartea), un autor celebru, un profesor etc. Truda oricărui creator adevărat nu se îndreaptă spre cucerirea publicului – ci a unei elite; a unei elite pe care o vizualizează perfect, ai cărei membrii îi cunoaşte din scris sau din prietenie. Dacă izbuteşte să cucerească şi publicul, cu atât mai bine pentru public. Dar prezenţa acestuia din urmă, prezenţa concretă, vizualizată – paralizează elanul creaţiei, interzice orice abatere de la regulile „succesului”.

Trebuie să te gândeşti că romanul pe care îl scrii ar putea cădea în mâinle unuia dintre autorii pe care îi respecţi sau îi iubeşti; că ar putea fi citit de André Gide, de  Thibaudet, de Curtius, de Chesterton. Trebuie să te gândeşti şi la ce ar spune ei dacă ţi-ar citi cartea. Gândul acesta, păstrat întotdeauna prezent în timpul elaborării unei opere, îţi maximalizează posibilităţile creatoare. Scriind astfel – cu gândul la maeştri, nu la public – exerciţi şi o influenţă binefăcătoare asupra publicului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s